niedziela, 23 sierpnia 2015

Pasta frutti di mare

Moja miłość do gotowania zaczęła się w trzeciej klasie szkoły podstawowej kiedy to pierwszy raz upiekłam samodzielnie szarlotkę. Pamiątkę po tym wydarzeniu mam do dzisiaj-blizna po oparzeniu wciąż widnieje na wierzchu mojej dłoni. Nie zrażona jednak przykrym przeżyciem zaczęłam gotować i piec coraz więcej i z coraz lepszym skutkiem. Dzisiaj zaprezentuję przepis na dość popularną (zapewne z powodu prostoty wykonania) pastę frutti di mare. Danie jest dość szybkie w przygotowaniu- pastę wykonuje się w czasie gotowania makaronu, więc całość zajmuje mniej niż 15 minut.



     

Potrzebne składniki na obiad dla 2 osób:

  • 150 gramów makaronu spaghetti (lub dowolny inny)
  • 250 gramów (1 opakowanie)rozmrożonych lub świeżych owoców morza
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki startego parmezanu (lub innego np. Dziugas)
  • 3 ząbki czosnku (pokrojone w cienkie plasterki)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli
Wykonanie:
1. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
2. W momencie wrzucania makaronu do wrzątku, 
rozgrzej patelnię i połóż na niej masło.
3. Do roztapiającego się masła wlej oliwę i wrzuć pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażaj przez
minutę na małym ogniu .
4. Dolej białe wino i duś czosnek przez kolejną minutę, a następnie dodaj przecier pomidorowy i zamieszaj do połączenia się składników.
5. Na gotujący się sos pomidorowy wrzuć owoce morza, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez ok 4 minuty.
6. Odcedzony makaron wrzuć do sosu i dokładnie wymieszaj.
7. Posyp natką pietruszki i ponownie zamieszaj całość na patelni.
8. Przełóż pastę na talerz i posyp parmezanem.

Smacznego!


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz